Olimpijczycy nie umrą z głodu. W Paryżu dostaną 40 tys. posiłków dziennie

IO 2024

Organizatorzy zbliżających się letnich igrzysk olimpijskich w Paryżu zapowiadają, że olimpijczycy będą zachwyceni tamtejszą kuchnią. 15 000 sportowców, trenerów, gości oraz oficjeli z ponad 200 państw dostanie codziennie w wiosce olimpijskiej około 40 tys. posiłków.

Już wiadomo, że specjalnie na igrzyska olimpijskie opracowano 500 oryginalnych przepisów, aby każdy sportowiec mógł znaleźć coś dla siebie. Do  przygotowania potraw wybrano francuską firmę gastronomiczną Sodexo Live. Ta będzie dbała o żołądki olimpijczyków nie tylko na terenie wioski, ale też na 14 arenach sportowych.

Co konkretnie zjedzą bohaterowie igrzysk? Będą to m.in. świeżo upieczony chleb, pełna gama najlepszych serów i liczne potrawy z bogatej oferty wegetariańskiej. Jedno z kulinarnych stoisk ma serwować wyłącznie specjały kuchni francuskiej. – Oczywiście będzie kilka klasyków dla sportowców, jak makarony, sałatki i zimne przekąski –  zapowiedziała Nathalie Bellon-Szabo, dyrektor generalna firmy cateringowej. Potrawy będą wydawane przez całą dobę.

Głównym daniom towarzyszyć mają  liczne sałatki, makarony, mięso z grilla oraz zupy. Wśród serów znajdą się najwyższej jakości camembert, brie i owczy Ossau-Iraty z południowo-zachodniej Francji. W wiosce działać będzie też piekarnia ze świeżymi, chrupiącymi bagietkami, ale też wszelkimi  innymi rodzajami pieczywa.

Jeden z rogalików, przygotowany przez znaną szefową kuchni Amandine Chaignot, z pewnością skradnie serca sportowców. – Przygotuję rogalika, w którym będzie trochę puree z karczochów, jajko w koszulce, odrobina trufli i sera. To potrawa wegetariańska, zapewniam, że przepyszna – zdradziła.

Wszystkie posiłki mają koncentrować się wokół czterech kuchni: francuskiej, azjatyckiej, afrykańskiej i karaibskiej. Bazować mają na produktach sezonowych, a 80 procent ma pochodzić z Francji. Dodatkowo główna stołówka w wiosce będzie korzystać wyłącznie z naczyń wielokrotnego użytku.

 

Zdjęcie: pixabay.com


Udostępnij ten artykuł na swoim profilu:

Artykuły powiązane